top of page

Massage

Wat maakt een massage zo fijn en waarom voelen we ons erna vaak een stuk beter?

 1. Massage vermindert stress en spanning. Een massage brengt lichaam en geest tot rust waardoor minder stresshormoon (Cortisol) aan het lichaam wordt afgegeven. Daarnaast stimuleert een massage de productie van hormonen die betrokken zijn bij natuurlijke pijnstilling en geluk (Endorfines en Serotonine).

 2. Massage stimuleert de stofwisseling. Door de massage ontstaan druk en warmte in de weefsels, bloedvaten en lymfevaten en komt er Histamine vrij. Hierdoor worden de bloedcirculatie en de lymfestroom gestimuleerd. Dat zorgt voor een beter herstel en snellere afvoer van afvalstoffen uit onze weefsels. Een massage na flinke inspanning zorgt zo voor minder spierpijn.

 3. Massage vermindert pijn. Door de betere doorbloeding, afvoer van afvalstoffen en ontspanning kan de pijn al minder erg aanvoelen, vooral na je massage. De directe pijnvermindering tijdens een massage kan ook verklaard worden door het verschil in snelheid van zenuwsignalen. De massageprikkels bereiken onze hersenen sneller dan pijnprikkels en daarom zullen onze hersenen onze pijnprikkels minder goed kunnen registreren. De massageprikkels dempen zo de pijnprikkels.

 4. Massage zet je gedachten even op nul. Tijdens een massage heb je even een moment voor jezelf. Je hoeft nergens aan te denken en kan je volledig overgeven aan het ontspanningsmoment.

 5. Massage zorgt voor een betere slaap en een sterker immuunsysteem. De effecten van massage hebben een betere slaap tot gevolg. Massage stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen (lymfocyten) die betrokken zijn bij onze afweer.

 

Contra-indicaties

Massage is over het algemeen een veilige behandeling. Toch kunnen er redenen zijn waarom iemand niet of gedeeltelijk gemasseerd mag worden. Als u twijfelt of massage ook voor u mogelijke risico’s met zich meebrengt, neem dan contact op met uw arts.

 

Er mag niet gemasseerd worden bij absolute contra-indicaties:

 • Koorts

 • Algemene infecties zoals griep of keelontsteking

 • Extreme vermoeidheid en uitputting

 • Besmettelijke huidaandoeningen 

 • Pathologie zoals ernstige hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, tumoren

 • Onverklaarbare klachten als transpireren, gewichtsverlies, vermoeidheid

 • Duizeligheid

 

Er mag plaatselijk niet gemasseerd worden bij relatieve contra-indicaties:

 • Acute blessures

 • Menstruatie (geen buikmassage)

 • Zwangerschap (geen buikmassage)

 • Open wonden

 • Pijnlijke spataderen

 

En verder nog dit ...

Tijdens een massage worden er afvalstoffen uit de weefsels losgemaakt en het is mogelijk dat na een massage tijdelijk vage klachten als spierpijn, hoofdpijn of vermoeidheid optreden. Veel van deze klachten kunnen worden voorkomen door de dag van de massage en de dag erna voldoende water te drinken. Maakt u zich zorgen over een reactie op de massage, neemt u dan contact op.

 

Bij de meeste massages wordt gebruik gemaakt van massageolie. Hou hier rekening mee bij het kiezen van uw kleding.

terug naar Massagepraktijk More Balance

bottom of page