top of page

Wat is Manuele Lymfedrainage?​

Het menselijk lichaam bestaat voor tweederde uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfvaten en de hersenbanen. Veel processen verlopen via dit lichaamsvocht, zoals het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen (bijv. bacteriën), het uitwisselen van stoffen (bijv. bouw- en afbraakstoffen) of van gassen (bijv. zuurstof, koolzuurgas). 

Deze processen via het lichaamsvocht noemen we de "waterhuishouding".

Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert.

Het lymfestelsel (lymfvaten en lymfknopen) speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die hierin een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult.

Lymfedrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam, die echter bemoeilijkt kan worden door ziekte, stress of als gevolg van een ongeval. In dit geval kan de drainage van de lymfe manueel (met de handen) geoptimaliseerd worden.

Hoe gaat het in z’n werk?

Bij de MLD (volgens de methode van Vodder) wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen, waarbij de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel. Vooral het ritme van deze handgreep is erg belangrijk.

Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfbanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het ‘overtollige’ lichaamsvocht goed worden afgevoerd.

De behandeling, waarbij de cliënt meestal ligt, heeft plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer. Om dit laatste te bereiken wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten.

De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en zal vrijwel pijnloos zijn. 

De massage begint bij de lymfklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en/of het gelaat.

Zijn er klachten buiten deze lymfkliergebieden dan zal daarop een gerichte specifieke behandeling volgen.

Voor wie is Manuele Lymfedrainage?

Als er in het menselijk lichaam een stagnatie in het lymfesysteem optreedt, zal er geen goede doorstroming zijn van het lichaamsvocht.

Zo ontstaan de niet-zichtbare en zichtbare oedemen. Deze oedemen kunnen fysieke en mentale klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen van zeer uiteenlopende aard zijn, gaande van hoofdpijn, concentratieproblemen… tot orgaanklachten.

In al deze gevallen zal de MLD volgens de methode Vodder toepasbaar zijn.

 

De geschiedenis van het ontstaan van de methode Vodder

De MLD is een massagevorm, die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht (zichtbaar en onzichtbaar oedeem) beter c.q. sneller via de lymfbanen af te voeren.

In 1932 ontwikkelde Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog, samen met zijn echtgenote, een voor die tijd revolutionaire therapie: DE MANUELE LYMFEDRAINAGE volgens de methode VODDER. Het bijzondere van deze therapie van Dr. Vodder is, dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het stelsel, maar voorál op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht.

De Manuele Lymfedrainage volgens de methode Vodder is een zachte massagevorm en is op het gehele lichaam toepasbaar. Ze heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnatie op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen en het hormonale stelsel te optimaliseren.

De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfsysteem en indirect door het dempen van het verhoogd stressniveau in het lichaam.

 

De behandelbare klachten

De MLD volgens de methode Vodder is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen.

Onderstaand een greep uit de klachten die behandeld kunnen worden: 

 • Zwellingen (oedeem), zoals lymfoedeem, zwellingen na een ongeval of een operatie

 • Verstuikingen

 • Bloeduitstortingen

 • Spierpijnen en spierletsels

 • Dystrofieën

 • Reuma (ontstekingen)

 • Slijtage

 • Klachten aan het zenuwstelsel; b.v. MS, gezichtsverlamming, migraine

 • Klachten als gevolg van stress; b.v. slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, vruchtbaarheidsproblemen

 • Keel-, neus- en ooraandoeningen

 • Huidproblemen; b.v. chronische eczeem, acné, littekens

 • Longaandoeningen; b.v. chronische bronchitis, longemfyseem, astma

 • Bloedcirculatiestoornissen; b.v. glaucoom, etalageziekte, open wonden

 • Orgaanklachten; b.v. de lever, de nieren (allergieën), de darmen (ziekte van Crohn), de milt

terug naar Manuele Lymfedrainage

terug naar Behandelingen

bottom of page